Kopa śląska

Opublikowano: 12.09.2023 r.
Białko jajka, cukier i wiórki kokosowe – to kluczowe składniki kopy śląskiej, która składa się również z owoców w syropie jak brzoskwinie czy ananas. Dzięki nim powstaje wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie słodycz i świeżość tropikalnych owoców z delikatnym, chrupiącym kremem. To klasyk, który stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Składniki dla 12 porcji:
- Białko jajka - 5 szt.
- Cukier - 150 g
- Wiórki kokosowe - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 1000 g (schłodzona)
- Rodzynki - 140 g
- Orzechy włoskie - 100 g
- Mandarynki w syropie - 300 ml
- Brzoskwinie w syropie - 300 g
- Ananas w puszce - 300 g
- Migdały - płatki - 100 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
- Delikatnie wmieszaj 200 gram wiórków kokosowych.
- Powstałą masę podziel na dwie części.
- Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż po połowie masy. Piecz przez 30 minut w 180 st. C. Jeśli nie masz dwóch takich samych tortownic, możesz upiec najpierw jedną a później drugą połowę.
- Spody zostaw do ostudzenia.
- W międzyczasie odcedź owoce z zalewy zachowując pozostały sok. Owoce i orzechy pokrój w małe kawałki i wymieszaj w misce z rodzynkami i migdałami.
- Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno. Połowę bitej śmietany dodaj do owoców z orzechami i wymieszaj.
- Wystudzony spód kokosowy nasącz delikatnie sokiem z zalewy. Wyłóż na spód połowę masy owocowej.
- Drugi spód pokrusz i posyp nim rozłożony wcześniej krem. I ponownie przykryj pozostałym kremem z owocami.
- Całość dokładnie wysmaruj pozostałą bitą śmietaną.
- Wierzch udekoruj według własnego uznania.
Komentarz dietetyka
Domowe desery są dobrym dodatkiem do zdrowej, zbilansowanej diety.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk