Konfitura z winogron
Opublikowano: 23.07.2022 r.
Winogrona, cukier i cytryna – to właśnie te trzy składniki sprawią, że Twoja konfitura będzie wyjątkowa. Soczyste owoce, odpowiednia ilość cukru i nieco kwaskowej cytryny idealnie się uzupełniają, tworząc pyszny, domowy smakołyk. Teraz czas na krok po kroku, jak to wszystko przygotować!
Składniki dla 5 porcji:
- Winogrona - 1000 g
- Cukier - 500 g (2 szklanki)
- Cytryna - 50 g (1/2 sztuki)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Winogrona dokładnie umyj, a cytrynę sparz.
- Przełóż owoce do garnka i dodaj cukier.
- Wlej 1/2 szklanki wody i delikatnie podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się owoców.
- Przełóż konfiturę do szklanych słoików i szczelnie zamknij.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób przygotujesz konfiturę z dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk