Konfitura z pomarańczy
Opublikowano: 27.06.2021 r.
Pomarańcze i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić smakowitą konfiturę z pomarańczy. Te dwa proste składniki połączone w jednym garnku tworzą prawdziwe cudo – aromatyczną i słodką konfiturę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do tostów, naleśników czy herbaty. Idealne rozwiązanie na zimowe zapasy!
Składniki dla 15 porcji:
- Pomarańcza - 2500 g (10 sztuk)
- Cukier - 500 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Umyj pomarańcze i cienko obkrój skórkę.
- Gotuj w wodzie skórki około 10 minut.
- Z pomarańczy odkrój białe części i nożykiem wykrawaj cząstki pomarańczy, tak aby mieć sam miąższ, bez białych elementów. Rób to nad miską, ponieważ z pomarańczy będzie leciał sok.
- Po wykrojeniu wszystkich cząstek wyciśnij resztki pomarańczy, aby uzyskać jak najwięcej soku.
- Ugotowane skórki opłucz pod chłodną wodą i pokrój w drobną kostkę.
- Cząstki pomarańczy gotuj razem z sokiem, cukrem i skórkami około 2 godzin.
- Po tym czasie zostaw je do wystygnięca.
- Na drugi dzień gotuj jeszcze godzinę lub 2 zależnie od konsystencji jaką chcesz uzyskać.
- Gotową konfiturę przelej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Żeby obniżyć indeks glikemiczny konfitury z pomarańczy zastąp cukier słodzikiem.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny