Konfitura z pigwy
Opublikowano: 10.07.2022 r.
Pigwa, cukier i cynamon - to trio, które przeniesienie Cię w kulinarną podróż pełną aromatu i smaku. Pigwa, trochę niedoceniana, ale fenomenalna w konfiturach, w połączeniu z cukrem tworzy przysłowiowy "miód na serce". A odrobina cynamonu dodaje całości korzennej nuty, która sprawia, że konfitura z pigwy staje się wyjątkowa.
Składniki dla 10 porcji:
- Pigwa surowa - 1000 g
- Cukier - 1000 g
- Cynamon - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Owoce pigwy dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Wrzuć owoce do garnka i gotuj na niewielkim ogniu około 60 minut. Dodaj cynamon.
- Gdy owoce się całkowicie rozpuszczą i wypuszczą sok wsyp cukier.
- Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj.
- Gdy składniki połączą się ze sobą, ściągnij konfiturę z ognia i przestań ogrzewać.
- Jeszcze ciepłą przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób wykonasz konfiturę w większości owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk