Konfitura z pigwowca
Opublikowano: 17.11.2022 r.
Owoc pigwowca i ksylitol to kluczowe składniki do zrobienia pysznej konfitury z pigwowca. Ta kwaskowata i aromatyczna mieszanka idealnie nadaje się na jesienne dni, oferując unikalny smak i zdrowy zamiennik tradycyjnego cukru. Pigwowiec pełen witamin i zmniejszający ilość użytego cukru ksylitol tworzą duet doskonały do smarowania na bułeczki lub dodania do herbaty.
Składniki dla 4 porcji:
- Owoc pigwowca - 1200 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 400 ml, łyżka
Przepis krok po kroku
- Owoce pigwowca umyj, obierz i pokrój w ćwiartki oraz usuń gniazda nasienne.
- Kawałki owoców pokrój bardzo drobno lub rozdrobnij w malakserze.
- 2 szklanki wody zagotuj w dużym garnku.
- Do gotującej się wody dodaj owoce, a po 10 minutach ksylitol.
- Gotuj całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gotuj tak długo, aż powstanie gest i szklista masa.
- Im dłuższy czas gotowania, tym konfitura będzie ciemniejsza i gęstsza.
- Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odwróć dnem do góry.
- Przechowuj z chłodnym i ciemnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Zdrowa konfitura z pigwowca pomaga w walce z przeziębieniem
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk