Konfitura z moreli
Opublikowano: 08.12.2021 r.
Morele, cukier i odrobina cytryny to kluczowe składniki konfitury z moreli, która wciągnie Cię aromatem i smakiem lata zamkniętym w słoiku. Dzięki prostym krokom przekształcisz dojrzałe morele w gładką, słodką konfiturę o delikatnym kwaskowym zabarwieniu. To doskonały dodatek do porannych tostów czy deserów.
Składniki dla 3 porcji:
- Morele - 1000 g
- Cukier - 500 g
- Cytryna - 80 g (1 cytryna)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, słoik 400 g
Przepis krok po kroku
- Z moreli usuń pestki i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej 0,5 l wody i dodaj 2 szklanki cukru (400 g). Rozpuść go.
- Do gotującej się wody z cukrem dodaj morele. Całość trzymaj na palniku około 10 minut. Mieszaj delikatnie morele żeby się nie przypaliły. Odstaw je na 10 godzin.
- Ponownie zagotuj morele. Dodaj resztę cukru. Gotuj około 10 minut i odstaw konfiturę na kolejne 10 godzin.
- Po 10 godzinach całość podgrzej raz jeszcze. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
- Gorącą konfiturę przełóż do suchych słoików.
- Pasteryzuj około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Morele same w sobie mają niski IG, natomiast po dodaniu cukru IG wzrasta. Dlatego, jeśli osoba chorująca na cukrzycę chciałaby przyrządzić konfiturę warto wykorzystać wtedy zamiennik cukru - słodzik.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk