Konfitura z gruszki

Opublikowano: 13.08.2025 r.
Gruszki, cukier i odrobina cytryny – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić rewelacyjną konfiturę z gruszki. Świeże owoce i odpowiednia ilość cukru sprawiają, że przetwory nabierają idealnej konsystencji i smaku. Cytryna dodaje delikatnej kwaskowatości, która podkreśla naturalną słodycz gruszek.
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 1000 g
- Cukier - 500 g
- Cytryna - 50 g (1/2 sztuki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Umieść gruszki w misce z gorącą wodą na kilka minut. Obierz gruszki ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój je w małe kawałki.
- Umieść pokrojone gruszki w dużym garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny.
- Na średnim ogniu, gotuj gruszki, aż cukier się rozpuści.
- Gdy powstanie mus zmniejsz ogień i gotuj konfiturę na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
- Gdy konfitura będzie miała odpowiednią, gęstą konsystencję przestań ogrzewać.
- Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików i zostaw do wystygnięcia, odwrócone do góry dnem słoiki.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować konfiturę z dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk