Konfitura z gruszek
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Gruszki, cukier i cytryna – te trzy składniki mogą zamienić się w prawdziwą słodycz zamkniętą w słoiku. Konfitura z gruszek to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, a przygotowanie jej wcale nie jest skomplikowane. Aromatyczna i pyszna, idealna na tosty lub do dodania do ciasta.
Składniki dla 7 porcji:
- Gruszka - 2000 g
- Cukier - 175 g (3/4 szklanki)
- Cytryna - 80 g (1 cytryna)
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 400 g
Przepis krok po kroku
- Obierz gruszkę, przekrój na ósemki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę.
- Gotową gruszkę włóż do garna i skrop sokiem z cytryny oraz wklej wodę (2,5 szklanki).
- Gotuj około 20 minut i dodaj cukier. Gotuj dalej, aż do odparowania całej wody.
- Gorącą konfiturę przełóż do słoików i pasteryzuj w gotującej się wodzie około 25 minut.
Komentarz dietetyka
Konfitura z gruszek jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę, pod warunkiem, że cukier zamienisz na słodzik.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk