Konfitura z derenia
Opublikowano: 23.07.2022 r.
Owoc derenia, cukier i sok z cytryny to główni bohaterowie tego przepisu na konfiturę. Przygotowanie tej pysznej konfitury jest proste, a efektem będzie słodki dodatek do różnych deserów. Soczyste owoce derenia w połączeniu z cukrem i odrobiną soku z cytryny gwarantują idealną równowagę smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Owoc derenia - 1000 g
- Cukier - 500 g (2 szklanki)
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Owoce dokładnie umyj i oczyść.
- Przełóż owoce do garnka, wsyp cukier i wlej 1/2 szklanki wody.
- Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia owoców.
- Na końcu dodaj sok z cytryny i przełóż konfiturę do szklanych słoików.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować konfiturę z dowolny owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk