Konfitura z czerwonej cebuli

Opublikowano: 06.07.2025 r.
Czerwona cebula, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek i cukier – to kluczowe składniki, które w prosty sposób przekształcają się w pyszną konfiturę z czerwonej cebuli. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, serów czy kanapek. Wystarczy trochę czasu i cierpliwości, żeby wydobyć z cebuli słodko-kwaśny, głęboki smak, który podbije Twoje kubki smakowe.
Składniki dla 8 porcji:
- Cebula czerwona - 400 g (4 szt)
- Ocet balsamiczny - 60 ml (4 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, słoik
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. I podsmaż przez 3 minuty.
- Cebulę zalej octem i duś przez 20 minut.
- Dodaj do powideł cukier, dobrze wymieszaj i duś jeszcze przez 10 minut, tak by zgęstniały.
- Gotowe powidła przełóż do słoika.
Komentarz dietetyka
Konfitura z czerwonej cebuli jest dobrym dodatkiem do dań, jednak warto na nią uważać przy insulinooporności czy cukrzycy.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny