Konfitura z czarnej porzeczki
Opublikowano: 20.10.2021 r.
Czarna porzeczka i cukier – tyle wystarczy, żeby stworzyć pyszną, domową konfiturę, która dosłodzi Ci każdy poranek. Przygotowanie tej konfitury to nieskomplikowany sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej i cieszenie się nim na kromce chleba czy w ulubionym deserze.
Składniki dla 10 porcji:
- Czarna porzeczka - 3000 g
- Cukier - 1000 g (5 szklanek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Umyj dokładnie porzeczki i oczyść je z szypułek.
- Umieść w garnku, wsyp cukier i dodaj startą skórkę z cytryny.
- Owoce gotuj około 3 godziny na bardzo wolnym ogniu.
- Po tym czasie dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć dokładnie i ustaw słoiki w garnku.
- Do garnka ze słoikami wlej wodę do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
- Następnie wyjmij i postaw na zakrętkach.
- Ostudzone słoiki przechowuj nakrętką do góry w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Konfitura z czarnej porzeczki to zdrowsza wersja gotowych konfitur. Nie zawiera konserwantów. Ma dużo wyższą zawartość owoców i zawiera mniej cukru. Możesz go także przygotować z dodatkiem ksylitolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny