Konfitura z borówki amerykańskiej
Opublikowano: 05.10.2022 r.
Borówki amerykańskie, cukier i cytryna to klucz do stworzenia prostych, a jednocześnie pysznych konfitur. Ta mieszanka nie tylko smakuje obłędnie, ale też jest łatwa do przygotowania w zaciszu własnej kuchni. Dzięki odrobinie cukru i soku z cytryny, borówki nie tylko zachowają swój smak, ale zyskają też przyjemnie kwaskowatą nutę.
Składniki dla 25 porcji:
- Borówka amerykańska - 1000 g
- Cukier - 250 g (2 szklanki)
- Cytryna - 100 g (1 sztuka)
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Borówki dokładnie umyj i wrzuć do dużego garnka.
- Zalej ok. 1/2 szklanki wody, dodaj cukier i duś przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając i lekko rozbijając owoce. Dodaj sok z cytryny.
- Gorącą konfiturę przelewaj do słoików.
- Szczelnie zakręć i zawekuj.
Komentarz dietetyka
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, dzięki czemu konfitura będzie mniej kaloryczna i będzie miała niższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk