Konfitura malinowa

Opublikowano: 17.08.2025 r.
Maliny i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, by przyrządzić aromatyczną konfiturę malinową. Zaledwie dwa składniki wystarczą, aby zamknąć letnie smaki w słoiku. Idealna do kanapek, naleśników albo jako dodatek do serów.
Składniki dla 7 porcji:
- Maliny - 1000 g
- Cukier - 200 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 250 ml
Przepis krok po kroku
- Do garnka z grubym dnem wlej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj cukier. Dokładnie mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Maliny opłucz na sitku i dodaj do gotującej się wody. Zmniejsz ogień pod garnkiem.
- Delikatnie wymieszaj.
- Gotuj około 30-40 minut. W międzyczasie nie mieszaj zawartości, tylko delikatnie potrząsaj garnkiem.
- Gotową konfiturę rozlej do czystych, suchych słoiczków.
- Słoiki zapasteryzuj i przechowuj w ciemnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Maliny zawierają w sobie dużo błonnika, około 7 g w 100 g owoców, przy tym są niskokaloryczne. Szklanka malin ważąca około 120 g dostarczy 52 kilokalorię.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk