Kompot ze śliwek na zimę

Opublikowano: 08.08.2025 r.
Śliwki i cukier - to właśnie te dwa składniki sprawiają, że kompot ze śliwek na zimę smakuje tak, jak powinien. Cudownie aromatyczny i idealny do przechowywania przez chłodne miesiące, kiedy marzymy o smakach lata. Słodycz śliwek połączona z delikatnym cukrem tworzy prawdziwą eksplozję smaków, którą warto mieć w swojej spiżarni.
Składniki dla 6 porcji:
- Śliwki - 2000 g
- Cukier - 200 g
- Przyprawy - cynamon, kardamon, goździki całe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Śliwki umyj i pozbaw pestek.
- Ułóż je ciasno w słoiku. Do każdego słoika dodaj 2-3 goździki i szczyptę cynamonu oraz kardamonu.
- 1,5 litra wody zagotuj z cukrem.
- Ostudź nieco wodę i przelej ją do słoików. Dobrze zakręć.
- Kompot pasteryzuj 25 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie będzie dobrym wyborem na co dzień. To jednak dobra alternatywa dla słodzonych napojów ze sklepu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny