Kompot z wiśni z pestkami
Opublikowano: 15.06.2023 r.
Wiśnie i cukier to dwa główne składniki, jakie znajdziesz w tym przepisie na kompot z wiśni z pestkami. Cierpki smak wiśni świetnie łączy się ze słodyczą cukru, tworząc napój idealny na letnie dni. Prosty i szybki do przygotowania, doskonale sprawdzi się jako orzeźwienie w gorące popołudnia.
Składniki dla 10 porcji:
- Wiśnie - 500 g
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, dzbanek
Przepis krok po kroku
- Wiśnie umyj i odsącz na sicie.
- Do garnka wlej 8 szklanek wody, zagotuj ją i zmniejsz moc palnika na minimalną.
- Do wrzącej wody dodaj wiśnie z pestkami oraz cukier i dokładnie wymieszaj.
- Kompot gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut.
- Po tym czasie garnek zdejmij z palnika, kompot pozostaw do przestudzenia i przelej go do dzbanków.
- Gotowy kompot podawaj jako dodatek do obiadu.
Komentarz dietetyka
Kompot z wiśni z pestkami to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Wiśnie stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć do jadłospisu. Do wykonania kompotu możesz wykorzystać dowolną ilość cukru (im więcej cukru dodasz, tym kompot będzie bardziej kaloryczny).
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny