Kompot z mirabelek
Opublikowano: 19.05.2022 r.
Mirabelki i cukier to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny domowy kompot z mirabelek. Ten prosty przepis wykorzystuje słodkie mirabelki i odrobinę cukru, by w kilka kroków stworzyć orzeźwiający napój, który przypomni smaki lata. Ciesz się nim na zimno w upalne dni albo na ciepło, gdy za oknem chłodniej.
Składniki dla 10 porcji:
- Mirabelki - 2000 g
- Cukier - 500 g (pół opakowania)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 1l
Przepis krok po kroku
- Przed przygotowaniem kompotu dokładnie umyj i wyparz słoiki.
- Mirabelki umyj dokładnie, nie musisz usuwać z nich pestek.
- Do garnka wlej około 2 litrów wody i doprowadź ją do wrzenia.
- Następnie do wody dodaj cukier i mieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia.
- Do słoików wsyp owoce (do wysokości około 2 cm poniżej wieczka).
- Do słoików z owocami wlej zalewę cukrową i zakręć słoiki.
- Dno większego garnka wyłóż bawełnianym materiałem, do garnka wlej wodę i ustaw słoiki.
- Słoiki gotuj przez około 15 minut od momentu wrzenia wody.
- Gotowy kompot w słoikach wyciągnij z garnka i pozostaw do wystudzenia.
- Słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Kompot z mirabelek to doskonała propozycja na przechowanie owoców w sezonie zimowym. Doskonale sprawdzi się jako domowy dodatek do obiadu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny