Kompot z malin
Opublikowano: 07.11.2022 r.
Maliny i cukier to klucz do perfekcyjnego kompotu z malin. Pyszny i prosty w przygotowaniu, idealny na chłodne dni lub jako orzeźwienie w cieplejsze pory roku. Ten kompot to doskonały sposób na wykorzystanie letnich owoców i cieszenie się ich smakiem przez cały rok.
Składniki dla 4 porcji:
- Maliny - 500 g
- Cukier - 100 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Maliny dokładnie umyj, przełóż do garnka i zasyp cukrem.
- Zalej 1 litrem wody i gotuj ok. 10 minut.
Komentarz dietetyka
Zamiast cukru najlepiej wykorzystać jego zamiennik o niższej kaloryczności i indeksie glikemicznym, np. ksylitol.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk