Kompot z jabłek na zimę

Opublikowano: 30.08.2023 r.
Jabłka, cukier i cynamon – te trzy składniki to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować na zimę przepyszny kompot. W prosty sposób zamienisz dojrzałe, soczyste jabłka w aromatyczny napój, który idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Ten przepis to klasyka, która zawsze smakuje jak domowe ciepło.
Składniki dla 6 porcji:
- Jabłko - 500 g (1/2 kg)
 - Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
 - Cynamon - 3 g (1 łyżeczka)
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 1,5 litra wody.
 - Umyj jabłka, obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki.
 - W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
 - Następnie dodaj odrobinę cynamonu.
 - Do garnka wrzuć pokrojone jabłka.
 - Zmniejsz ogień, gotuj całość przez około 15-20 minut, aż staną się miękkie, ale nie rozpadają się.
 - Ponownie zagotuj i przelej kompot do słoików. Słoiki pasteryzuj przez 20 minut.
 - Pamiętaj, że słoiki muszą być wcześniej wyparzone.
 
Komentarz dietetyka
Do kompotu podczas gotowania możesz dodać też drobinę goździków.
~ Oliwia Gawron, dietetyk