Kompot z jabłek do słoików
Opublikowano: 30.08.2022 r.
Jabłka, cukier i sok z cytryny – to główne składniki smacznego kompotu z jabłek, który można zamknąć w słoikach na zimę. Ten domowy klasyk pozwoli Ci zatrzymać smak lata na dłużej, zamieniając świeże jabłka w pyszną, słodko-kwaśną esencję, idealną do deserów i nie tylko.
Składniki dla 8 porcji:
- Jabłko - 1500 g
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny - 40 ml (4 łyżki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
- Jabłka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń gniazda nasienne.
- Skropl jabłka sokiem z cytryny.
- Wodę wlej do garnka i gotuj na małym ogniu, wsyp cukier i gotuj do rozpuszczenia.
- Jabłka przełóż do słoików i zalej syropem.
- Pasteryzuj przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować kompot z dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk