Kompot z gruszek na zimę
Opublikowano: 19.11.2024 r.
Kompot z gruszek na zimę to idealny dodatek do obiadu oraz przepyszny napój na świąteczny stół.
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 1000 g (ok. 4 sztuki (1 kg))
- Miód - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - imbir świeży, goździki całe, cynamon cały
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Gruszki umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
- Usuń gniazda nasienne.
- Przełóż do garnka, zalej 1,5 l wody i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj przyprawy, miód i całość dokładnie zamieszaj. Można dodać cukier wedle preferencji.
- Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Podawaj na ciepło lub zapasteryzuj w butelkach.
Komentarz dietetyka
Cukier i miód warto zastąpić ksylitolem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk