Kompot z gruszek

Opublikowano: 03.08.2025 r.
Gruszki i cukier to klucz do pysznego kompotu z gruszek. Mamy tu 15 dużych gruszek i trochę cukru - to wystarczy, żeby stworzyć słodki, pachnący deser. Prosto, łatwo i na pewno warto spróbować!
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 3000 g (15 dużych sztuk)
- Cukier - 700 g (4 niepełne szklanki)
- Przyprawy - cynamon cały
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Gruszki umyj dokładnie, odetnij od nich ogonki. W zależności jak dużych gruszek używasz podziel je na 4 lub 6 części.
- W garnku zagotuj 3 litry wody z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią oraz korą cynamonu.
- Wyparz słoiki i pokrywki.
- W słoiki układaj gruszki, aby wypełnione były owocami w 1/2 objętości.
- Gruszki zalej gorącą wodą z cukrem i zakręć dokładnie.
- Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości.
- Słoiki z kompotem gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
- Po tym czasie słoiki wyjmij i postaw dnem do góry.
- Wystudzone słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Domowy kompot to dobra propozycja dla gotowych napoi gazowanych ze sklepu. Możesz użyć do posłodzenia kompotu ksylitolu, będzie on wtedy zawierał mniej kalorii. Jeśli chcesz przygotować kompot bez cukru nie należy go pasteryzować lecz spożyć od razu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny