Kompot z czereśni na zimę

Opublikowano: 22.06.2025 r.
Nie ma nic lepszego niż domowy kompot z czereśni, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przygotuj zapasy kompotu.
Składniki dla 6 porcji:
- Czereśnie - 2000 g
- Cukier - 500 g (2 szklanki)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj półtora litra wody.
- W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Umieść czereśnie w czystych i wyparzonych słoikach, wypełniając je do około 3/4 wysokości.
- Zalej czereśnie gorącym syropem, pozostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika.
- Dokładnie zakręć słoiki.
- W dużym garnku ułóż ściereczkę na dnie, ustaw słoiki i zalej wodą do około 3/4 wysokości słoików.
- Pasteryzuj słoiki w wodzie o temperaturze 85-90 st. C przez około 20-25 minut.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować kompot z dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk