Kompot francuski
![Kompot francuski Owocowy kompot z Francji](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/94/9423/main-l_l.webp)
Opublikowano: 06.10.2022 r.
Jabłka w syropie i brzoskwinie w syropie – te dwa składniki do kompotu francuskiego sprawią, że napój będzie miał przyjemnie owocowy smak i delikatną słodycz. Połączenie tych dwóch owoców to kwintesencja prostoty i smaku, idealna na ciepłe popołudnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Jabłko - 300 g (w syropie)
- Brzoskwinie w syropie - 300 g
- Przyprawy - sok z cytryny, laska wanilii
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Owoce pokrój w kawałki podobnej wielkości.
- Dodaj do garnka razem z odrobiną soku z cytryny i ziarnami wanilii.
- Dolej trochę wody — ma za zadanie zapobiec przywieraniu owoców i przypalaniu.
- Gotuj do miękkości owoców.
- Mieszaj przy tym praktycznie cały czas. W razie potrzeby dolewaj wody.
- Deser powinien mieć gęstszą konsystencję — woda powinna być odparowana.
- Kompot francuski można podawać solo lub z dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis składa się głównie z węglowodanów. Jest niezalecany osobom, które mają cukrzycę lub zmagają się z insulinoopornością. Kompot francuski może spowodować szybki i wysoki wyrzut glukozy do krwioobiegu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości