Kołduny litewskie
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Mięso mielone wołowe, mąka pszenna i bulion wołowy - to podstawa kołdunów litewskich. Dodaj do tego jeszcze trochę masła, jajko, cebulę i czosnek, a wyjdzie ci pyszny farsz do delikatnego ciasta pierogowego. Smaczne kluseczki gotowane w aromatycznym bulionie - idealne na obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 50 g
- Mięso mielone wołowe - 300 g
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion wołowy - 1500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, połowę miękkiego masła i wszystkie składniki wymieszaj dłonią, stopniowo dodając odrobinę ciepłej wody.
- Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, oraz przyprawy do smaku.
- Składniki farszu mięsnego dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego koła przy pomocy niedużej szklanki.
- Na każde koło nałóż małą porcję farszu i zlep ciasto na kształt uszek.
- W garnku rozgrzej bulion i ugotuj w nim kołduny.
- Kołduny podawaj na ciepło z dodatkiem bulionu, w którym były gotowane.
Komentarz dietetyka
Kołduny litewskie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowią one dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny