Kołacz z serem

Opublikowano: 29.09.2021 r.
Mąka pszenna, masło, mleko, cukier, drożdże suche, i oczywiście twaróg sernikowy — te składniki tworzą bazę na pyszny kołacz z serem. W tym przepisie drożdżowe ciasto łączy się z aksamitnym twarogowym nadzieniem i delikatną kruszonką. To prawdziwa uczta dla każdego miłośnika domowych wypieków!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 620 g (500 g do ciasta i 120 do kruszonki)
- Masło - 200 g (100 g do ciasta i 100 g do kruszonki)
- Mleko 2% - 250 ml
- Cukier - 190 g (50 g do ciasta, 70 g do twarogu i 70 g do kruszonki)
- Drożdże suche - 8 g
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Jajko - 4 szt. (1 do ciasta i 3 do sera)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
Przepis krok po kroku
- Podgrzej mleko do około 35 stopni Celsjusza i wymieszaj je z drożdżami 2 łyżkami cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Do miski z mąką na ciasto dodaj wyrośnięty zaczyn, 1 jajko, cukier i cukier wanilinowy.
- Zagnieć ciasto.
- Gdy ciasto będzie jednolite stopniowo dodawaj masło i cały czas wyrabiaj.
- Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Twaróg zmiksuj z cukrem, budyniem i jakami.
- Składniki na kruszonkę (masło, mąka, cukier) rozetrzyj w palcach.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut, w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Na wyrośnięte ciasto wyłóż twaróg i posyp kruszonkę.
- Piecz w 180 C, przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
Kołacz z serem to ciasto o wysokim indeksie glikemicznym oraz kaloryczne, dlatego jedz je z umiarem.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny