Kołacz
Opublikowano: 16.09.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, jajka, masło oraz mleko to główne składniki kołacza, który jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ten tradycyjny wypiek, słodki i delikatny, zachwyca swoją puszystością i aromatem cukru wanilinowego. Przygotowanie może trochę potrwać, ale efekt jest tego warty.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 50 g (5 łyżek)
- Masło - 100 g
- Mleko 2% - 200 ml (3/4 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, wałek, pędzelek, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- W rondelku roztop masło i odstaw do schłodzenia.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, cukier waniliowy, wbij 2 jajka i dodaj roztopione masło. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj dokładnie i wytnij z niego cienkie ale długie paski.
- Paski nawiń na wałek, tak by na siebie nachodziły.
- Jajko wbij na talerzyk i rozmieszaj. Nabieraj je pędzelkiem i nakładaj na ciasto.
- Włóż całość do piekarnika i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
- Gotowe kołacze posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ten deser nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny