Koktajl z masłem orzechowym
Opublikowano: 25.03.2022 r.
Banan, masło orzechowe i maliny mrożone to główne składniki tego pysznego koktajlu. Dodatek napoju migdałowego sprawia, że koktajl jest idealnie kremowy, a jednocześnie lekki i odżywczy. Połączenie tych smaków daje prawdziwą bombę witamin i energii, która idealnie nadaje się na szybkie śniadanie lub przekąskę po treningu.
Składniki dla 2 porcji:
- Banan - 120 g (1 sztuka)
- Masło orzechowe - 20 g (2 łyżki)
- Maliny mrożone - 125 g (1/2 szklanki)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 250 ml (1 szklanka)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender
Przepis krok po kroku
- Maliny włóż do miksera, dodaj kawałki banana.
- Dodaj masło orzechowe, a całość zalej napojem roślinnym.
- Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Komentarz dietetyka
Banan charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, zastąp go owocami jagodowymi.
~ Oliwia Gawron, dietetyk