Koktajl z krewetek
Opublikowano: 22.02.2022 r.
Krewetki, soczyste pomidory, odrobina świeżej papryczki chili i sok z cytryny to podstawowe składniki naszego koktajlu z krewetek. Dodaj do tego posiekaną cebulę szalotkę, czosnek i aromatyczny koperek wraz z oliwą z oliwek, a otrzymasz przepis na coś wyjątkowego. Połączenie tych prostych składników tworzy lekki, a zarazem wyrazisty w smaku koktajl. Idealny na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 250 g
- Pomidor - 640 g (4 sztuki)
- Cebula szalotka - 20 g (1 sztuka)
- Papryczka chili czerwona świeża - 10 g (0,5 sztuki)
- Sok z cytryny - 24 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Koperek - 4 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, kieliszek koktajlowy
Przepis krok po kroku
- Pomidory sparz i obierz ze skórki.
- W garnku rozgrzej oliwę.
- Na oliwie delikatnie podsmaż drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek. Uważaj aby nie spalić czosnku bo nada pomidorom gorzkiego smaku.
- Do garnka dodaj pomidory. Smaż na małym ogniu około 20 minut.
- Pomidory możesz przetrzeć przez sitko, zblendować lub pozostawić takie.
- Sos pomidorowy dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
- Krewetki przygotuj do gotowania. Jeśli używasz surowych, oczyść je, jeśli mrożonych - rozmroź.
- W garnku zagotuj wodę. Wrzuć krewetki i gotuj 3 minuty.
- Krewetki przełóż do bardzo zimnej wody, najlepiej z dodatkiem lodu.
- Do zimnego sosu dodaj koperek i wymieszaj.
- Sos przelej do kieliszków. Ułóż krewetki.
- Całość skrop sokiem z cytryny i udekoruj natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarz dietetyka
Koktajl z krewetek to popularna i zdrowa forma przekąski.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki