Koktajl owocowy
Opublikowano: 30.09.2021 r.
Truskawki, banan i sok jabłkowy to podstawa tego odświeżającego koktajlu owocowego. Dodaj do tego sok z cytryny dla lekkiej kwasowości i garść lodu, aby wszystko orzeźwiająco schłodzić. To idealna mieszanka na szybki zastrzyk energii i witamin w upalne dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Truskawki - 500 g (5 małych porcji)
- Sok z cytryny - 30 ml
- Banan - 200 g (2 małe sztuki)
- Lód - 200 g
- Sok jabłkowy - 200 ml (niecała szklanka)
- Mięta - 50 g
- Bazylia świeża - 1 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik blendera, szklanka wysoka
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj dokładnie i usuń z nich szypułki.
- Banany obierz ze skórki, umieść w pojemniku do blendera, wlej sok jabłkowy i sok z cytryny, dodaj kostki lodu oraz liście mięty i bazylii i zblenduj.
Komentarz dietetyka
Koktajl owocowy to doskonały pomysł na przekąskę. Koktajl ze świeżych owoców zawiera dużo cennych witamin i składników mineralnych. Owoce zawierają cukier zwany fruktozą oraz kwasy owocowe.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny