Kokosanki z białek
Opublikowano: 01.07.2021 r.
Wiórki kokosowe, białka jajek i ksylitol – to trio podstawowych składników, które tworzą bajecznie lekkie kokosanki. Dodaj do nich odrobinę masła, mąki ziemniaczanej oraz soku z cytryny i masz wszystko, czego potrzeba do stworzenia tych pysznych ciasteczek. Idealne na małe co nieco do kawy.
Składniki dla 10 porcji:
- Wiórki kokosowe - 250 g (ok. 2,5 szklanki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (10 łyżek)
- Masło - 80 g
- Białko jajka - 175 szt. (5 białek)
- Mąka ziemniaczana - 10 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - aromat migdałowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Masło podgrzewaj w garnuszku z dodatkiem ksylitolu, aż się rozpuszczą.
- Do roztopionego masła dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
- Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- Ubitą pianę dodaj do masy maślano kokosowej, delikatnie mieszając.
- Porcje ciasta wykładaj łyżeczką na blachę.
- Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Kokosanki z białek są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, a w przypadku zastąpienia cukru naturalnym słodzikiem mogą być też elementem diety osób odchudzających się, z cukrzycą czy insulinoopornością.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk