Kokosanki w czekoladzie
Opublikowano: 26.08.2023 r.
Wiórki kokosowe, białko jajka i czekolada gorzka to kluczowe składniki przepisu na kokosanki w czekoladzie. Dodajesz do nich jeszcze mleko skondensowane, trochę mąki ziemniaczanej oraz cukier wanilinowy. To wszystko mieszasz, pieczesz i obtaczasz w roztopionej czekoladzie. Prościej być nie może, a smak - czysta poezja!
Składniki dla 20 porcji:
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Białko jajka - 2 szt.
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 220 g (1 niepełna szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Cukier wanilinowy - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Czekolada gorzka - 150 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, łyżka
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski wlej mleko skondensowane, dodaj do niego cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszaj.
- W suchej misce umieść białka jaj, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do masy z wiórków kokosowych dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia umieść porcję kokosanek o kształcie orzecha włoskiego (zachowaj odstępy między kokosankami).
- Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Upieczone kokosanki pozostaw do wystudzenia na kratce.
- Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść ją w kąpieli wodnej.
- Spody wystudzony kokosanek zanurz w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę do pieczenia. Wierzch kokosanek polej pozostałą czekoladą.
- Kokosanki pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Komentarz dietetyka
Kokosanki w czekoladzie to doskonała propozycja na przekąskę. Wiórki kokosowe to bogactwo składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania deserów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny