Kokosanki thermomix
Opublikowano: 01.12.2022 r.
Białka jajek, cukier i wiórki kokosowe - to trio, które przeniesie Cię do kokosowego raju! Ten prosty przepis na kokosanki w Thermomixie to szybki sposób na przepyszne, chrupiące ciasteczka z delikatnym wnętrzem. Od momentu wymieszania składników, aż po wyjęcie gotowych kokosanek z piekarnika, wszystko zajmie Ci zaledwie kilka chwil.
Składniki dla 10 porcji:
- Białko jajka - 3 szt.
- Cukier - 100 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 180 st. C, a na blachę wyłóż papier do pieczenia i posmaruj olejem.
- Do naczynia miksującego włóż motylek.
- Dodaj białka do naczynia miksującego i wsyp szczyptę soli.
- Ubij sztywną pianę z białek (obr. 3, 3 min).
- Następnie dodaj 10 g cukru z prawdziwą wanilią oraz cukier.
- Miksuj (obr.3, 2 min).
- Wsyp wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną.
- Miksuj (obr. 2, 15 sek).
- Z masy formuj małe kulki na wielkość orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia.
- Piecz kokosanki 30 minut z termoobiegiem.
- Po upieczeniu kokosanki wyjmij i studź na kratce.
Komentarz dietetyka
Przepis na kokosanki z thermomixa zawiera cukier oraz mąkę. Jeżeli masz dietę o niskiej zawartości węglowodanów, ta propozycja nie będzie najlepszym wyborem. Wiórki kokosowe są bardzo zdrowe, ale wysokokaloryczne. Dostarczają m.in. witaminy A, E, cynk, magnez i potas. Te składniki dobrze wpływają na wygląd skóry, paznokci i włosów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości