Kokosanki fit
Opublikowano: 30.11.2022 r.
Wiórki kokosowe, białko jajka i erytrytol - te trzy składniki to klucz do kokosankowej przyjemności w wersji fit. Bez żadnych zbędnych kalorii, proste i pyszne ciastka, które zrobisz dosłownie w chwilę. Idealne na zdrową przekąskę, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie dbasz o sylwetkę.
Składniki dla 11 porcji:
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Białko jajka - 6 szt.
- Erytrytol - 75 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 11
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Spryskaj też olejem w spray lub natłuść olejem.
- Wiórki wymieszaj z erytrytolem.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dobre ubicie białek jest ważne.
- Do ubitych białek powoli wsypuj wiórki z erytrytolem i mieszaj wszystko łyżką bardzo delikatnie.
- Gdy masa będzie gotowa, zacznij formować kulki (na wielkość orzecha włoskiego) i układaj w odstępach na blaszce. Można zwilżyć dłonie wodą, by lepiej się formowało ciasteczka.
- Wstaw kokosanki do gorącego piekarnika i piecz około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Wiórki kokosowe są bogate w wiele składników mineralnych oraz oczywiście witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wspaniale wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry. Są jednak wysokokaloryczne. Białka jaj dostarczą białko. Brak cukru oraz jest dobrą informacją dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność oraz ograniczających węglowodany. Wartości zdrowotne zdecydowanie idą na korzyść względem kaloryczności.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości