Kofty z grilla
Opublikowano: 19.06.2022 r.
Mięso mielone wołowe, cebula i czosnek to podstawowe składniki kofty z grilla, które nadadzą temu daniu wyjątkowego aromatu i smaku. Z połączenia tych prostych, ale wyrazistych elementów powstaje pyszna, soczysta kofta, idealna na letnie grillowanie. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że całość jest jeszcze bardziej soczysta i aromatyczna.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, grill
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj mięso mielone i przyprawy. Odstaw mięso do lodówki na około godzinę.
- Całość wymieszaj i uformuj podłużne kotlety niezbyt grube.
- Nadziej je na patyk od szaszłyków i grilluj na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Komentarz dietetyka
Mój dzisiejszy przepis powstał z wołowiny, możesz ją jednak zamienić na dowolny rodzaj mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk