Kofty wieprzowe
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Mięso mielone wieprzowe, czerwona cebula, czosnek i świeża natka pietruszki – to tylko kilka podstawowych składników, które sprawią, że kofty wieprzowe będą smakować nieziemsko. Z odrobiną oleju rzepakowego i prostymi przyprawami stworzymy coś, co zachwyci zarówno na grillu, jak i pieczone w piekarniku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Czosnek - 5 g
- Natka pietruszki - 10 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, imbir mielony, pieprz cayenne
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, praska do czosnku, miska, patyczki do szaszłyków, blacha do pieczenia 30x38
Przepis krok po kroku
- Jeśli używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, to ułóż je w płaskim naczyniu i zalej wodą. Zostaw na około godzinę by dobrze namokły. Dzięki temu nie spalą się podczas pieczenia.
- Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj przygotowaną wcześniej cebulę i natkę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: łyżeczkę mielonego kminu, papryki słodkiej, soli oraz po pół łyżeczki pieprzu i imbiru mielonego. Masę dokładnie wyrabiaj, aż będzie gładkie i dokładnie się wymiesza.
- Dłonie zwilż wodą. Nabieraj masę mięsną dłonią i formuj w podłużne kofty. Nabijaj je ostrożnie na patyczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch koft posmaruj delikatnie olejem.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. z funkcją grill lub górną grzałką.
- Kofty piecz przez 30 minut. W międzyczasie obróć je delikatnie, by równomiernie się upiekły.
Komentarz dietetyka
W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk