Kofta turecka
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Mięso mielone wołowe, cebula, aromatyczny czosnek i odrobina musztardy łączą się w tym przepisie na koftę turecką, tworząc delikatne, ale pełne smaku pulpeciki. To proste danie, które bazuje na kilku podstawowych składnikach, a jednak oferuje prawdziwą eksplozję smaków. Podane na ciepło, idealnie pasują do ryżu lub świeżego pieczywa.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 400 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Musztarda - 10 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, kolendra liście suszone, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę oraz czosnek, po jednej płaskiej łyżeczce papryki słodkiej, kolendry, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, a także pół łyżeczki soli.
- Do miski z mięsem wlej również ćwierć szklanki wody i dodaj oliwę z oliwek. Składniki dokładnie wyrób na jednolitą masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
- Następnie uformuj z masy wałeczki i oblep nimi patyczki do szaszłyków.
- Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st, C przez około 20 minut.
- Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kofta turecka doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso wołowe stanowi doskonałe źródło żelaza, którego odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny