Kofta
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Mięso mielone wołowe i cebula to kluczowe składniki naszej soczystej kofty, która zachwyca i na pewno na długo zostanie w pamięci. Ta aromatyczna kombinacja sprawia, że każde kęsy tej bliskowschodniej potrawy są po prostu nie do przebicia.
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, papryka ostra, czosnek, kmin rzymski
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Cebulę i pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj.
- Dodaj do mięsa cebulę, natkę, 0,5 łyżeczki soli, papryki słodkiej i ostrej, kminu, imbiru, czosnku oraz 0,25 łyżeczki pieprzu.
- Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami.
- Z mięsa formuj kulki i nadziewaj je na wykałaczki. Po nadzianiu dociśnij mięso i uformuj wałek.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kofty i piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Komentarz dietetyka
Kofty mogą być spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej oraz o niskim indeksie glikemicznym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny