Kociołek na ognisko

Opublikowano: 12.05.2022 r.
Karkówka wieprzowa, łopatka wieprzowa, cebula i ziemniaki to cztery najważniejsze składniki, które tworzą smakowity kociołek na ognisko. Dopełnieniem tego dania są słodkie papryki i marchewki, które dodają mu kolorów i dodatkowych nut smakowych. Całość przygotowywana na oleju rzepakowym sprawia, że smak jest intensywny i aromatyczny.
Składniki dla 10 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 800 g
- Łopatka wieprzowa - 800 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Ziemniaki późne - 500 g (3 średnie sztuki)
- Marchewka - 300 g (2 średnie sztuki)
- Papryka czerwona - 400 g (2 średnie sztuki)
- Olej rzepakowy - 120 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kumin, oregano, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- żeliwny kociołek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę wielkości około 3-4 cm.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Obierz marchew i pokrój w talarki.
- Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w ćwiartki.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych.
- Pokrój w dużą kostkę.
- Główkę czosnku przekrój na pół.
- Mięso i warzywa umieść w misce.
- Dodaj olej rzepakowy, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, oregano, kuminem oraz majerankiem.
- Wymieszaj dokładnie składniki.
- Umieść wszystkie składniki w kociołku.
- Umieść go na ognisku i piecz przez około 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Kociołek na ognisko to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kociołek jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit. Kociołek jest daniem zawierającym średnią ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny