Kociołek Lau
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Żeberka wołowe, aromatyczna cebula szalotka i soczysty ananas tworzą podstawę kociołka Lau – pysznego dania, które łączy słodkie i pikantne smaki. Wszystko to wzbogacone nutą trzcinowego cukru, która delikatnie podkręca całość. Idealne połączenie mięsa i owoców, które sprawia, że każda łyżka jest wyjątkowa.
Składniki dla 12 porcji:
- Żeberka wołowe - 2000 g
- Cebula szalotka - 100 g
- Cebula - 100 g
- Ananas - 140 g (0,5 sztuki)
- Cukier trzcinowy - 30 g
- Przyprawy - imbir świeży, papryczka chilli świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa, pasta z tamaryndowca, galangal, wietnamska wegeta
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- garnek, łyżka cedzakowa, metalowe sito, miseczki, kuchenka turystyczna
Przepis krok po kroku
- Umyj mięso, podziel na mniejsze części.
- Do garnka wlej wodę (ma być tyle, by przykryła żeberka). Żeberek jednak nie dodawaj do garnka. Zagotuj samą wodę.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć żeberka. Doprowadź ponownie do wrzenia.
- W międzyczasie opal nad ogniem cebulki.
- Odlej wodę, umyj garnek i włóż do garnka mięso razem z cukrem, słupkami z 2 cm korzenia imbiru i tak samo galangalu, łodygę trawy cytrynowej pokrojonej w słupki, opalone cebule, a także 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku. Wlej wody tyle, by przykryła wszystkie składniki (maksymalnie 5 cm ponad poziom składników w garnku). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 1,5 godziny.
- Powstały rosół przecedź na sitku.
- Czysty wywar gotuj dalej, dodaj do niego łyżkę pasty z tamaryndowca, 65 ml sosu rybnego, pół łyżeczki wegety, pół łyżeczki pasty curry, cukier oraz posiekaną papryczkę chilli. Gotuj kolejne 30 minut.
- Po tym czasie dodaj do wywary pokrojonego w dużą kostkę ananasa, a także sok z jednej limonki. Gotuj ostatnie 25 minut.
- Wywar jest gotowy do podania.
- Na stole postaw kuchenkę turystyczną, na niej garnek z wywarem. Wokół ułóż na półmiskach ulubione dodatki. Dodawaj do wywaru dodatki według uznania. Nie gotuj za długo. Wyławiaj z wywaru to, co chcesz zjeść. Wyłowione składniki namocz w sosach i jedz z tym, co jest dostępne na stole. Rosół na końcu można wypić.
Komentarz dietetyka
Rosół do kociołka Lau zawiera dużą ilość kolagenu. Pikantne przyprawy wpływają na zwiększenie termogenezy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości