Knysza
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Piersi kurczaka, bułka pszenna, czerwona kapusta i majonez – to tylko niektóre z kluczowych składników knyszy. Dodaj do tego jeszcze cebulę, marchewkę, pomidora oraz musztardę i już masz prawie gotową kanapkę marzeń. Idealne, soczyste danie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Bułka pszenna - 400 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Kapusta czerwona - 300 g
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Musztarda - 100 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Ogórek - 200 g (1 duża sztuka)
- Pomidor - 200 g (1 średnia sztuka)
- Majonez - 200 g
- Ketchup - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski i posyp przyprawą do kurczaka.
- Pokrój kapustę czerwoną w drobne wiórki.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Kapustę i marchew umieść w misce, dodaj sól i ugnieć w dłoniach.
- Dodaj musztardę, cukier i olej rzepakowy, startą cebulę, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kurczaka.
- Pokrój ogórka i pomidora w plastry.
- Bułki podgrzej na patelni grillowej.
- Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem.
- Dodaj do niej kurczaka, surówkę z kapusty oraz pomidora i ogórka.
- Podawaj z dodatkiem frytek.
Komentarz dietetyka
Knysza to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera ona także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jeśli chcesz wzbogacić danie w błonnik, dodaj do niej bułkę graham zamiast pszennej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny