Knedliki
Opublikowano: 06.12.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże i kostka masła - to esencja przepisu na tradycyjne knedliki! Oczywiście, dodajemy też trochę cukru i szczyptę soli, żeby wszystko miało idealny smak. Takie knedliki to klasyka kuchni, którą warto znać, bo sprawdzają się w wielu domowych obiadach i smakują wyśmienicie!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 1000 g
- Drożdże świeże - 80 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Sól - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- naczynie do gotowania na parze, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól i rozpuszczone masło.
- Wodę podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie.
- Drożdże rozpuszczone w wodzie dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po tym czasie do garnka wlej wodę do 1/3 jego wysokości i zagotuj.
- Na wierzch przymocuj gazę gumką lub tasiemką tak aby mocno się trzymała.
- Z ciasta formuj kulki i wykładaj po 4-6 na gazę.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze około 10 minut.
- Gotowe zdejmij z gazy i podawaj z gulaszem, słodkim twarożkiem lub innym farszem.
Komentarz dietetyka
Knedliki to dodatek do dania głównego zawierający niewielką ilość kalorii. Gotowanie na parze pozwala przygotowywać dietetyczne dania. Możesz przygotować knedliki z dodatkiem mąki żytniej lub orkiszowej, aby wzbogacić je w błonnik.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny