Knedle ziemniaczane
Opublikowano: 09.03.2023 r.
Ziemniaki, mąka pszenna oraz jajka to klucz do przygotowania pysznych knedli ziemniaczanych, które przypomną ci domowe smaki z dzieciństwa. Do pełni smaku wystarczy dodać szczyptę soli i już możesz cieszyć się tym klasycznym, sycącym daniem, doskonałym zarówno na obiad, jak i na kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Sól - 5 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, stolnica, wałek, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę.
- Ziemniaki umyj dokładnie i włóż do wrzącej wody. Gotuj około 20 minut, aż będą miękkie.
- Po tym czasie odcedź ziemniaki i zalej zimną wodą. Odstaw do ostygnięcia.
- Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto.
- Stolnicę oprósz mąką. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm. Pokrój go na kawałki ok. 3 cm.
- Kawałki uformuj w okrągłe placuszki.
- Na każdym placuszku ułóż farsz (około jedną łyżkę/jeden owoc). Zawiń i uformuj kulkę.
- Włóż knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotuj w wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk