Knedle ze śliwkami
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Ziemniaki, śliwki, jajko i mąka – te składniki wystarczą, żeby wyczarować tradycyjne knedle ze śliwkami. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis sprawi, że na nowo zakochasz się w domowej kuchni. Aromat soczystych śliwek zatopionych w miękkim ziemniaczanym cieście to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Śliwki - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i cukier waniliowy. Wbij jajko i wszystko wymieszaj.
- Z ciasta formuj małe kulki i rozpłaszcz je w ręce.
- Śliwki opłucz i przekrój na połówki i posyp je cynamonem.
- Każdą połówkę śliwki przykryj dwoma częściami ciasta i uformuj z ciasta w ręce kulkę.
- W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.
- Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
- Wyciągaj delikatnie łyżką cedzakową.
Komentarz dietetyka
Knedle nie będą dobrym wyborem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny