Knedle z mięsem
Opublikowano: 20.08.2021 r.
Ziemniaki, mąka pszenna, jajka i łopatka wieprzowa - to kluczowe składniki, dzięki którym powstaną pyszne knedle z mięsem. Ten przepis łączy w sobie dobrze nam znane produkty kuchni polskiej. Knedle są nadziewane aromatyczną mieszanką mięsa i cebuli, a całość dopełnia smak natki pietruszki, dodając daniu wyjątkowego aromatu.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Jajko - 2 szt.
- Łopatka wieprzowa - 600 g
- Cebula - 100 g
- Natka pietruszki - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, lubczyk
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki ugotuj. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę i jajka oraz sól. Zagnieć ciasto.
- Ugotuj mięso w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim, korzeniem selera i marchewką.
- Zmiel mięso.
- Do zmielonego mięsa dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki i lubczyk. Zagnieć. Jeśli jest zbyt suche dolej wywaru z gotowania mięsa.
- Ciasto ziemniaczane podziel na 15 równych porcji. Na każdej układaj farsz z mięsa. Zlepiaj i formuj kulki.
- Gotuj w osolonej wrzącej wodzie, staraj się nie zmniejszać gazu. Gotuj małymi porcjami. W innym przypadku ciasto się rozgotuje.
- Gotowe danie podawaj z okrasą z cebuli i boczku.
Komentarz dietetyka
Knedle ziemniaczane mogą być dobrym pomysłem na zbilansowany obiad. Dodaj do nich surówkę z kiszonej kapusty. I zamiast okrasy z boczkiem dodaj tylko trochę podsmażonej cebuli. Będą wtedy mniej kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny