Knedle Thermomix
Opublikowano: 25.03.2022 r.
Ziemniaki, mąka pszenna, śliwki – to główne składniki przepisu na knedle Thermomix, które dziś dla was przygotowałem. Całość dopełnia jedno jajko i mąka ziemniaczana. Dodajemy też jogurt naturalny, żeby masa była perfekcyjnie gładka. Ten przepis to doskonały sposób na pyszne, domowe knedle, które zawsze wychodzą idealnie dzięki Thermomixowi.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 500 g (5 średnich sztuk)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (niepełna szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Jajko - 1 szt.
- Śliwki - 250 g (10 średnich sztuk)
- Jogurt naturalny 2% - 100 g
- Przyprawy - sól, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, stolnica, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Śliwki umyj i wypestkuj.
- Do naczynia miksującego włóż ugotowane ziemniaki i rozdrobnij je 6s./obroty 4.
- Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto 20s./obroty 4. Ciasto wyrabiaj przy pomocy kopystki.
- Gotowe ciasto wyłóż na wysypaną mąką pszenną stolnicę i uformuj wałek.
- Wałek podziel na mniejsze kawałki, około 10 sztuk.
- Z każdego wałek uformuj placuszek na którego środek ułóż śliwkę. Placuszek zlep i uformuj kulę.
- W garnku rozgrzej wodę z solą. Do gotującej się wody włóż knedle i gotuj je około 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody).
- Gotowe knedle wyciągnij z wody i podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Knedle z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi dobre źródło witamin i składników mineralnych. Dodatkowo wykorzystanie przepisu w diecie pozwala na zmniejszenie marnowania żywności.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny