Kluski żelazne
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Ziemniaki późne, mąka pszenna typ 550 i jedno jajko – to tylko kilka składników potrzebnych do zrobienia tradycyjnych klusek żelaznych. Prosty przepis, który wymaga niewiele czasu, a efekt końcowy to pyszne kluski, które mogą być idealnym dodatkiem do różnych dań mięsnych czy sosów.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, stolnica
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
- Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i odrobinę soli. Całość dokładnie rozmieszaj łyżką.
- W garnku zagotuj 1 l wody i lekko ją posól.
- Porcje ciasta nabieraj dużą łyżką i wrzucaj ją na wodę. Gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To dodatek, który zawiera mało błonnika i witamin, za to wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób z cukrzycą. Będzie za to super opcją dla osób na diecie lekkostrawnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny