Kluski z ziemniaków i sera
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Ziemniaki, ser twarogowy, cebula i jajka — to kluczowe składniki na przepyszne kluski z ziemniaków i sera. Klasyczne połączenie ziemniaków i twarogu, wzbogacone aromatyczną cebulką, tworzy idealną bazę na domowy obiad. Ugniatanie ciasta może być relaksującym zajęciem, a smak gotowych klusek wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g (15 średnich sztuk)
- Ser twarogowy tłusty - 400 g
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.
- Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Odcedź ziemniaki i wystudź.
- Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.
- Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, sól i wymieszaj dokładnie.
- Formuj kluski o dowolnym kształcie.
- W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do cebuli.
- Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.
Komentarz dietetyka
Kluski z ziemniaków i sera to bardzo dobre danie jarskie, które powinno występować w naszej diecie minimum dwa razy w tygodniu w zastępstwie za mięso. Kluski są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny