Kluski z serem białym
Opublikowano: 10.02.2022 r.
Ziemniaki, mąka pszenna, jajko i tłusty ser twarogowy – to składniki, które nadają klasycznym kluskom z serem białym ich wyjątkowy smak i konsystencję. Do tego odrobina cukru, by danie miało delikatny, słodkawy akcent. Prosty przepis na pyszne kluski, które świetnie sprawdzą się jako obiad czy słodka przekąska!
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 800 g (8 średnich sztuk)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy tłusty - 300 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jogurt naturalny - 300 ml
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut.
- Ziemniaki odcedź i wystudź.
- Umieść ziemniaki w malakserze i rozdrobnij.
- Do ziemniaków dodaj twaróg, mąkę pszenną, jajko, cukier i zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na trzy części i z każdej utwórz rulon o grubości 2-3 cm.
- Podziel rulony na kawałki.
- W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut.
- Kluski podawaj posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.
Komentarz dietetyka
Kluski z serem białym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kluski zawierają także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Są potrawą zawierającą niską ilość kalorii i mogą być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny