Kluski z serem
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Twaróg sernikowy, mąka pszenna i jajko – to trio, które tworzy bazę pysznych klusek z serem. Dzięki twarogowi mają one delikatną konsystencję, a dodatek jajka sprawia, że są odpowiednio zwarte. Cukier waniliowy dodaje subtelnego aromatu, który sprawia, że są nie tylko smaczne, ale też pachną obłędnie. Idealne na każdy posiłek!
Składniki dla 4 porcji:
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier waniliowy - 15 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ser wymieszaj dokładnie z jajkiem.
- Do miski z serem przesiej mąkę i cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrób rękami na gładką masę.
- Ciasto podziel na mniejsze części, a każdą z nich zroluj
- Każdą rolkę ciasta spłaszcz i wykrawaj z nich kluski, krojąc pod skosem.
- W garnku zagotuj 2 l wody i wkładaj kluski partiami.
- Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie będzie odpowiednia dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny