Kluski z sera białego
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Ser twarogowy, jajko i mąka pszenna to główne elementy przepisu na pyszne kluski z sera białego. Możesz dodać trochę skrobi ziemniaczanej, żeby poprawić konsystencję. Wszystko razem zagnieć, zagotuj i ciesz się prostą, satysfakcjonującą potrawą.
Składniki dla 16 porcji:
- Ser twarogowy chudy - 400 g (2 opakowania)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem tak, aby nie było wyczuwalnych grudek.
- Wbij jajko i dodaj odrobinę mąki, wymieszaj całość.
- Przełóż masę serową na stolnicę z mąką, uformuj wałek.
- Przecinaj powstały wałek pod skosem, kluski powinny mieć długość około 3-4 cm.
- Ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie. Zacznij gotować od momentu zagotowania wody.
- Gdy kluski wypłyną na wierzch, są gotowe do spożycia.
Komentarz dietetyka
Kluski to świetna propozycja obiadowa dla dzieci i dorosłych, są bogate w nabiał i wapń.
~ Oliwia Gawron, dietetyk